Le Vigne Di Zamo
OVER
Le Vigne Di Zamo
De wijngeschiedenis van de familie Zamò begon in 1978. Voor die tijd was er wel liefde voor wijn, maar die werd uitgeleefd in de osteria, het restaurant, van de familie, in het plaatsje Manzano. Dat veranderde toen Tullio Zamò vijf hectare wijngaarden kocht op de hellingen van Rocca Bernarda, een van de beste plekken voor wijnbouw, in het hart van de Colli Orientali. Jaren van hard werken volgden om wijnen te maken van hoge kwaliteit. Het grote succes volgde na ruim tien jaar. De Ronco dei Rosetti 1988 was de eerste rode wijn uit Friuli die met drie glaasjes werd onderscheiden in de belangrijke wijngids, de Gambero Rosso. Voor Tullio Zamò was dit de aanleiding om nog een tandje bij te zetten in zijn zoektocht naar de hoogste kwaliteit. Hij zocht daarvoor samenwerking met de internationaal vermaarde oenoloog Franco Bernabei. Bovendien kocht hij nog vijf hectare wijngaarden bij op de heuvels van Ronchi di Buttrio. De reputatie van het domein groeide met het jaar, zeker toen ook Ronco dei Rosetti voor de jaargangen 1992 en 1994 met drie glaasjes werd bekroond.
Voor Tullio Zamò, die in het bedrijf inmiddels steun had gekregen van zijn zoons Pierluigi en Silvano, was dit het sein het bedrijf verder uit te breiden. Ze kochten nog een 15 hectare aan in de subzone Rosazzo, en huurden er tien hectare bij, zodat ze in totaal over 35 hectare wijngaarden konden beschikken. De laatste aankoop dateert uit 2001, toen nog eens twee hectare in Rosazzo aan het bezit werden toegevoegd. Het ging hierbij om een wijngaard op een van de beste heuvels van de streek, die helemaal werd herplant met de druiven waarmee het bedrijf een grote faam heeft gevestigd: Tocai Friulano en Pignolo. In 2004 kon hij in productie worden genomen.
Uiteraard moest ook de kelder worden aangepast, een klus die in 1999 werd geklaard. Daarmee beschikt de familie in de kelder over de modernste technieken. Belangrijk is de aanwezigheid van veel gistingsvaten in allerlei soorten en maten. Daarmee kunnen de druiven van alle percelen en ook alle verschillende druiven apart worden vergist tot wijn. Een belangrijke stap naar nóg meer kwaliteit.